×

Закарпат Автотранс

Плоцьк - цікава та давня столиця Польщі

Плоцьк - цікава та давня столиця Польщі

ПЛОЦЬК

(пол. Płock) — місто в центральній Польщі, на річці Вісла, у Мазовецькому воєводстві. Плоцьк - давня столиця Польщі.

Місто було засноване у 10 ст., коли над Віслою, на Тумському пагорбі, звели фортецю. Хоча польські історики вважають, що місто існувало значно раніше, ще до хрещення поляків. В будь-якому випадку Плоцьк – одне із найстаріших міст Польщі, і воно було важливим форпостом вже в часи правління перших Пястів – засновників королівства Польського.

Плоцьк - місто, де почалася історія Мазовша, відоме найбільшими у Польщі сецесійними комплексами, найдавнішим замком у регіоні та найдовшим річковим пірсом у країні.

Визначні та цікаві місця

358-метровий річковий причал виходить далеко у води – це, поправу, найдовший у Польщі річковий пірс. Пірс майстерно збудовано вздовж течії річки, тому йомуне страшна крига у морозні зими. На кінці пристані – кав’ярня з видом на золоті піщані береги, пляж Собутка, марина для яхт та туристичних теплоходів, які курсують уздовж Вісли.

Тумське узгір’я – найдавніша частина міста, де вже в X столітті стояла укріплена князівська твердиня з поселенням. Фундаменти з польової гальки – зараз єдина вціліла згадка від оборонної фортеці, побудованої на узгір’ї Владиславом I Германом, який перетворив твердиню на резиденцію польських правителів. Фундамент інтегрований у замкові стіни, що закривають двір колишнього бенедиктинського абатства, яке існувало у стінах давнього замку в ХVI ст. – сьогодні тут міститься Єпархіальний музей та курія. Над замковими стінами височіють дві готичні вежі: Шляхетська вежа – давня в'язниця для шляхти, та Годинникова вежа з бароковою верхівкою та фрагментами романського палатиуму XIII століття біля основи. У музеї зберігаються безцінні скарби: готичні монстрації; фрагмент черепа святого Зигмунда з короною, оздобленою оригінальною п’ястівською діадемою з рубінами, сапфірами й перлами, що подарував плоцькому катедральному собору у 1351–1356 роках сам король Казимир Великий; келих Конрада І Мазовецького, пам’ятки, пов’язані зі святою Фаустиною Ковальською, яка свої перші видіння мала саме у Санктуаріумі Божого Милосердя у Плоцьку, та інші. У будівлі поруч виставлена колекція картин, скульптур та ремесел (серед яких колекція понад 100 ременів до кунтушів).

Соборна базиліка Успіння Пресвятої Богородиці – одна з найдавніших у регіоні. Вона часто звучить прекрасними мелодіями – у соборі проводять фестивалі органної музики та хорового співу. Це місце поховання Владислава I Германа та Болеслава III Кривоустого – за їх правління Плоцьк протягом 60 років був столицею. У саркофазі з чорного мармуру спочивають останки правителів та 15 мазовецьких князів. Храм повен ренесансних та ранніх барокових надгробків, вівтарів та епітафій. Стіни прикрашені чудовими поліхромами у стилі модерну – наслідок ґрунтовного оновлення святині на початку XX століття. Одна зі сцен з життя Ісуса на стелі головної нави зображає панораму давнього Плоцька.

Найбільші колекції сецесії (модерну, який отримав місцеву назву — сецесія, що свідчить про вплив віденської школи) зібрані на чотирьох поверхах кам’яниці Мазовецького музею. Колекції найбільші не лише в масштабах міста, а й країни. Музей (будинок якого виконано також у стилі модерну) знаходиться за п'ятнадцять хвилин прогулянковим кроком від Тумського узгір’я і тоне в зелені парку. Це як подорож на сто років назад – кімнати музею відтворюють цілі квартири, оформлені в стилі floreale, який, відповідно до найбільш достовірної італійської версії, прикрашає візерунками стіни, меблі, склянки, прикраси, що наповнюють вітальні, кабінет власника дому, жіночий будуар, спальні для дорослих та дітей. Також є дві кімнати, присвячені артдеко – вже 2020 року в Плоцьку відкриють окреме відділення музею, присвячене виключно цьому стилю.

Другу частину музею займає надзвичайно цікава виставка "X століть Плоцька". Сама будівля на вулиці Тумській сусідить з іншими архітектурними перлинами, наприклад, такими як колишній Англійський готель з англо-готичними вежами.

А ще можна подивитись на міст Солідарності - найдовший вантовий міст Польщі розташований в Плоцьку. Він з’єднує два береги Вісли і вважається одним із символів міста Плоцька. Його будівництво обійшлося в 190 мільйонів злотих. Він з’єднує дві траси національного значення — 60 і 62.

Плоцьк - дуже цікаве місто та давня столиця Польщі. Подорожуйте з нами до міста Плоцьк!

Замовляйте білети на рейс Тячів - Плоцьк на сайті.

________________________________________________

Деталі по рейсах, ціни, бронювання та додаткова інформація за номерами:
☎️+38(050)3707099 call-center
☎️+38(067)3707096 call-center (Viber)